ЯНУШ БАЛДИҐА. ШКОЛА ПЕРФОРМАНСУ. ДНІ МИСТЕЦТВА ПЕРФОМАНС – ЛЬВІВ 2018

Фестиваль, що саме закінчився, дав відповідь на важливе питання про освітній потенціал мистецтва перфомансу.  Правильна пропорція між заходами Школи перфомансу та презентаціями митців, що походять з різних країн і мистецьких середовищ, призвела до створення єдиного організму, що базується на взаємозв’язках мистецтва та практичного навчання. На думку учасників, цьогорічна версія стала надзвичайно оригінальною платформою для обміну інформацією та досвідом між учасниками фестивалю, як запрошеними перфомерами, так і молодими учасниками школи.

Змістове наповнення фестивалю формується завдяки мистецтву і стратегії дій запрошених митців.  Цьогоріч було запропоновано розширити ідею мистецтва перфомансу за рахунок дій на межі аудіо- та відео поезії шляхом проведення майстер-класів та презентації мистецтва Бартоломе Феррандо з Іспанії. Інші митці з Ізраїлю, України, Франції, Польщі і Норвегії, презентуючи різні мистецькі стратегії, які стосувалися відношення до простору, мови комунікації і присутності спостерігачів, створили багатий і однорідний організм, який визначає мистецтво перфомансу як живу дисципліну, межі якої підпорядковуються динамічним процесам змін, переоцінки і перетворення.

Важливою рисою, пов’язаною з участю у Школі перфомансу студентів з різних міст України і Польщі, є відкритий характер проекту, який дозволяє розвивати ініціативи його учасників у майбутньому.

Цьогорічний фестиваль задає напрям подальшій кураторській діяльності організаторів Днів мистецтва перфоманс у Львові, спрямовуючи їх на розширення поля досвіду шляхом пересування меж цієї живої, сповненої освітнім потенціалом дисципліни мистецтва у бік нових, оригінальних граничних сфер.

Януш Балдиґа, 2018

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ПРОГРАМУ ЯНУША БАЛДИҐИ

Партнери і організатори