Чеський фестиваль перфомансу FNAF святкує 10-річчя у Львові

З 18 до 22 червня триватимуть «Дні мистецтва перфоманс. Школа перфомансу». Цьогоріч в основі програми фестивалю — досвід чеського проєкту FNAF (Фестиваль оголених форм), що досліджує тіло, тілесність і різні форми їхнього вираження через візуальний знак. Тема п’ятиденної зустрічі чеських та українських перформерів — «Тривога в тілі». 

Фестиваль розпочнеться 18 червня о 18:00 з відкриття мандрівної виставки документації до десятої річниці фестивалю перформансу FNAF у галереї артцентру «Дзиґа». Протягом п’яти днів у просторі «Дзиґи» і театральному центрі «Слово і голос» творитимуть перфоманси досвідчені й молоді митці з Чехії — Антонін БРІНДА (Antonín Brinda), Сара ВОЛЛАШ (Sara Wollasch), Матіаш ДИНЬКА (Matyáš Dynka), Міхал ДУРДА (Michal Durda), Ленка КЛОДОВА (Lenka Klodová), Адам МІХАЛЕК (Adam Michálek), Кароліна РАЙМУНД (Karolína Raimund) та України — Андрій ГЕЛИТОВИЧ (Andriy Helytovych), Наталія ЛІСОВА (Natalia Lisova), Ілля ТУРИГІН (Illia Turyhin), Христина СІЛІВОН (Khrystyna Silivon), Ольга ЧИГРИК (Olga Chyhryk), Юрій ШТАЙДА (Yuriy Shtaida). Усі покази — вільні для споглядання.

З 19 до 21 червня у Львівській національній академії мистецтв відбудеться Школа перфомансу. Воркшопи проведуть професійні чеські перфомери Ленка КЛОДОВА, Антонін БРІНДА, Адам МІХАЛЕК. Підсумком майстерень стануть покази перформансів 22 червня у ЛНАМ.

«Коли тіло в тривозі, то фізичні, ментальні й зокрема творчі процеси блокуються. Тривога, опановуючи тіло, породжує в ньому страхи, заціпеніння, беззахисність, інстинкти самозбереження проявляються гостріше.

За два роки повномасштабної активної та безперервної війни українська територія перетворилась з окресленого кордоном і законом простору на живий, вразливий організм, що дихає. Він сповнений ран, він щоденно страждає і водночас загартовується, він прагне зцілення і справедливості. Цей організм — Люди, які втомлені, але вони крок за кроком будують своє життя дією, вірою, духом і тілом. 

У тілі ми візуально триваємо, тілом творимо знак, імпульс, повідомлення. Сама його присутність наближає нас у сферу біологічного, соціального, політичного.

І яким сьогодні є це тіло? Яким воно стало? Яким ми його відчуваємо зсередини, а яким воно бачиться ззовні?»

Куратори: Ленка Клодова з Чехії та Ярина Шумська з України. Координатори: Ліда Савченко-Дуда, Влодко Кауфман.

Ця подія є складовою проєкту «FNAF мандрівний», якою FNAF (Фестиваль оголених форм) святкує десять років, і відбувається за підтримки Міністерства культури Чеської Республіки та факультету образотворчого мистецтва Технологічного університету у Брно.

Організатори та партнери у Львові: кафедра актуальних мистецьких практик Львівської національної академії мистецтв, Інститут стратегії культури, артцентр «Дзиґа», театральний центр «Слово і голос».

Партнери і організатори